Mangalica
Mangalica of woelzwijn is een Hongaars varkensras waarvan het vlees tot het lekkerste en het vetste ter wereld mag gerekend worden.
Het ras
Het varken is fel behaard en het haar krult soms nog fel ook. Vandaar de naam “Wolzwijn”. Het haar kan blond, zwart en zelfs rossig rood van kleur zijn. De huid gaat van tamelijk bleek op de buik tot zwart op de rug. De bouw is eerder gedrongen. De jonge biggen zijn gestreept, net als wilde zwijnen, maar naarmate ze ouder worden, verdwijnt die tekening.
De naam Woelzwijn geeft al aan wat één van de redenen is waarom dit ras niet meer zo populair is: ze moeten kunnen wroeten en verdragen niet lang kleine hokken. Ze zijn nochtans zeer resistent tegen ziektes en stress en verdragen kou en hitte zeer goed.
Mogelijk worden ze ook belangrijk voor het natuurbeheer. De invloed van begrazing in het wild door runderen, schapen en geiten kennen we ondertussen. De invloed van woelzwijnen op de natuur nog niet. Men heeft in Hongarije dan ook een studieproject opgestart waarbij per hectare vijf zwijnen van drie rassen, waaronder Mangalica losgelaten worden in natuurgebied. Het project loopt nog maar net, maar de plantenrijkdom in het door de varkens doorwoelde gebied is al na één jaar verdubbeld. Dat komt omdat varkens de wortels van gras breken en daardoor andere planten een betere kans geven.
(Bron: Objectief.be)
Onze Magalica varkens: